Wat is pilates?

“Voordat je echt voordeel haalt uit lichamelijke oefeningen moet je
eerst goed leren ademen. Je leven hangt ervan af.”
– Joseph H. Pilates –
Nadia van Reform Your Body

Wie is Joseph Pilates?

Joseph Hubertus Pilates was een Duits-Amerikaanse ondernemer.
Hij is de bedenker van pilates met als doel het revalidatieprogramma voor
oorlogsveteranen te verbeteren alsook de effecten van zijn slechte gezondheid
te proberen elimineren. Tijdens zijn jeugd leed Pilates namelijk aan astma en acute reuma. In de jaren voor de oorlog was hij actief als bokser en circusartiest.

Pilates gaf ook lessen zelfverdediging aan Engelse detectives, je mag hem dus zeker
degelijk als een expert beschouwen. Uiteraard ziet de discipline er bijna honderd
jaar na haar ontstaan lichtjes anders uit, aangepast aan de hedendaagse noden.

Wat is de pilatesmethode?

Pilates, of de pilatesmethode, is een bewegingsmethode die werd ontwikkeld in
het begin van de 20ste eeuw. De methode legt de nadruk op de spieren die ervoor zorgen dat je lichaam in een correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen. Het is zowel een fysieke als een mentale conditietraining die je kracht, flexibiliteit,
evenwicht en coördinatie doen verbeteren. Pilates wordt ook gezien als een
soort van rugschool, gezien de gunstige effecten op je houding.

Dankzij pilates wordt je volledige lichaam sterker, stabieler en leniger. Je krijgt een betere houding en de typische rug-, schouder- en nekklachten worden op deze manier aangepakt en voorkomen. Er wordt gewerkt op ademhaling en concentratie waardoor je stressniveau daalt, je een beter gevoel krijgt in het algemeen én er beter uitziet. 

Wil jij dus je uiterlijk verbeteren en terwijl je kracht en souplesse verbeteren? Een beter gevoel krijgen? Dan moet je pilates absoluut een kans geven. Deze techniek verandert zowel je lichaam als geest.

Pilates lessen
Pilates voor senioren

Voor wie?

Pilates is een laagdrempelige sport die toegankelijk is voor alle leeftijden, van jong tot oud. Ook bekendheden zoals Cameron Diaz, Kate Hudson en Megan Fox zijn fan van pilates om hun lichaam in vorm te houden. Al hoef je uiteraard geen Hollywood-ster te zijn om welkom te zijn bij Reform Pilates!

  • Aan huis
  • Op kantoor
  • Voor actieve senoiren
  • Bedrijfspilates voor jou en je werknemers
  • Privéles op locatie

Zes pilatesprincipes

Centering

Centering verwijst zowel naar de geestelijke balans bij jezelf als de focus op je centrale spieren, die voor een stevige ‘core’ zorgen. Deze spieren vormen dan ook de basis voor de oefeningen in pilates.

Concentratie

Om het maximale uit iedere beweging te halen, wordt veel belang gehecht aan een optimale concentratie tijdens het beoefenen van pilates. Het schenkt je achteraf ook een grote mentale voldoening.

Ademhaling

Een correcte ademhaling is een belangrijk aspect bij het beoefenen van pilates. Dat was al zo in de tijd van bedenker Joseph Pilates, die graag een krachtige ademhaling benadrukte tijdens zijn sessies.

Controle

Bij pilates ben je je sterk bewust van iedere beweging en streef je naar een constante controle over zowel geest als lichaam. Het is de manier om je eigen lichaam beter te leren kennen.

Precisie

Om een slechte houding of positie af te leren, is het belangrijk dat je je lichaam op de juiste manier inzet tijdens de oefeningen. Een grote precisie bij iedere stap van de oefeningen is dan ook noodzakelijk. 

Flow

Pilatesoefeningen horen op een vloeiende, gratieuze manier uitgevoerd te worden. Als jouw ‘flow’ helemaal goed zit, zal de energie van een oefening alle lichaamsdelen optimaal verbinden.

Interesse in Pilates?

Interesse in pilates?

Pilates is voor iedereen! Als je interesse hebt en begeleid wilt worden in dit avontuur
neem dan vrijblijvend contact op en bekijk ons aanbod!